zondag 4 juni 2017

Zelfredzaamheid bij een terrorisme dreiging of aanslag

Hoe staat het met onze ‘Zelfredzaamheid’ bij een terrorisme dreiging of aanslag?

Na de terroristische aanslagen in o.a. Parijs, Brussel, Nice, Berlijn en Londen is de angst in Europa voor terrorisme groter geworden. In het blog van Frank van Summeren staat dat volgens de Risico- en Crisisbarometer Nederlanders zich de meeste zorgen over terrorisme (67%) maken en dat vier op de tien Nederlanders terrorisme als bedreiging zien. Van de maatregelen tegen terrorisme, zijn de inzet van extra politie en marechaussee (73%) het meest bekend. Dus... wij maken ons wel meer zorgen, maar zijn nauwelijks voorbereid op rampen en crises.

Kunnen burgers zich wel voorbereiden op aanslagen in concertzalen, restaurants, op straat, bruggen, vliegvelden en metro’s? Voorbereidingen treffen op een (zelfmoord)aanslag met een vrachtwagen of busje lijkt praktisch onmogelijk. Toch kunnen burgers zich enigszins op sommige aanslagen voorbereiden op of zijn minst de gevolgen van een aanslag verkleinen. We kunnen aanslagen niet voorkomen, maar als het toch gebeurt dan kun je tenminste iets doen om te helpen. Bijvoorbeeld door het volgen van een EHBO cursus of een 'Stop de bloeding training'. In zo'n training leer je:

  • Herkennen en stoppen van een ernstige bloeding
  • Oefenen en aanleggen van hemostatische gazen in bloedende wond
  • Aanleggen van een tourniquet
Waarom is het zo belangrijk om te leren een bloeding te kunnen stoppen? Zie https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/383102/Zorg.nu.html (vanaf 22:27 min. t/m 29:57)

Veel ervaring met schutters of daders met messen e.d. hebben wij hier (gelukkig) niet. Er is wel steeds meer informatie bekend van de mensen die een aanslag hebben overleefd. Wat zij wel hebben gedaan of juist hebben nagelaten, daar kan een ander van leren. Ook valt er nog te leren van de hulpverleners die betrokken waren bij een aanslag. Wat kunnen burgers doen of beter juist niet doen wanneer er sprake is van een aanslag? Burgers moeten wel goed geïnformeerd worden over mogelijke keuzes en beslissingen die hun veiligheid aangaan. 

Dreigingsniveau
Actueel dreigingsniveau per 9 december 2019 staat op niveau 3. "De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland vastgesteld op niveau 3 van de 5. Dat betekent dat de terroristische dreiging aanzienlijk is. Het niveau stond in het vorige dreigingsbeeld nog op niveau 4. Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd. Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd. Dat deze verandering zich lijkt te bestendigen, is reden het dreigingsniveau aan te passen. Dat staat in het 51ste Dreigingsbeeld van de NCTV." 

Websites van de overheid over terrorisme
De overheid verstrekt informatie over het dreigingsniveau, tips over voorbereidingen en wat je na een aanslag wel/niet zou moeten doen. Zij gaat nog steeds uit van een zekere zelfredzaamheid van de burgers. De zelfredzaamheid valt of staat echter met de bereidheid tot het treffen van voorbereidingen door de burgers zelf. Via de landelijke website van de overheid Crisis.nl is een  brochure over terrorisme te downloaden. Hierin staat o.a. de volgende informatie: “ga bij een bomaanslag naar een open plek… “ Maar na Nice, Berlijn en Londen zijn zelfs wegen, markten en bruggen niet meer ‘veilig’. Ook staat dit advies erin: “let erop of iemand interesse heeft in de beveiliging van een gebouw of terrein”. Dat is een goed advies, maar veel van de laatste terroristische aanslagen waren wel op ‘onbeveiligd’ terrein. Dit geeft al aan hoe lastig het is om te informeren en te adviseren. De politie heeft ook een website met informatie over terrorisme. Zij verwijzen ook door naar de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veligheid (NCTV). Op de website van de veiligheidsregio Groningen staat ook informatie over terrorisme. Op 10 augustus 2017 werd dit gepost op de Facebookpagina van de Veiligheidsregio Groningen (@veiligheidsregiogroningen) 
"De kans op een aanslag in Nederland is reëel. Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat terroristen daadwerkelijk voorbereidingen treffen voor het plegen van een aanslag in Nederland. Bovendien doet de overheid er alles aan om dreigingen op tijd te onderkennen en om een aanslag te voorkomen. Mocht er toch een aanslag komen in Nederland, weet jij dan wat je moet doen? Dit filmpje legt het uit: http://bit.ly/2vlZjId "
Ook het Rode Kruis komt met een aantal tips.  Ready2Help van het Rode Kruis is ook opgezet als burgerhulp bij rampen en zou daarom hierin ook een rol kunnen spelen.

Run, Hide, Tell!!
Ik volg een aantal internationale organisaties op o.a. Twitter die zich bezig houden met onderwerpen die gerelateerd zijn aan crisismanagement en het veiligheidsdomein. In het Verenigd Koninkrijk geeft de politie basisinstructies aan burgers: 'Run, Hide, Tell!' Ze hebben dit o.a. via Twitter verspreid naar aanleiding van de recente aanslag in Londen. Deze instructies zijn kort en krachtig: REN, VERSTOP, BEL! (en… zet direct je telefoon geluid op stil!). Deze opzet zouden wij ook kunnen gebruiken!

Ik ken geen goede Nederlandstalige variant met informatie over de zelfredzaamheid van burgers m.b.t. de terrorismedreiging of een aanslag. Een aantal 'Factsheets' per soort dreiging zou ook al een goed begin zijn. Een Amerikaanse organisatie als Do 1 Thing werkt er hard aan om het bewustzijn over zelfredzaamheid te vergroten, vandaar dat Acanthe nu als partner is aangesloten.

Heeft u nog tips? Mail ze en ik voeg ze hier op deze pagina toe!